27/01/2017

over: André Gantman, "Jood zijn is een avontuur", Pelckmans

Rik Van Cauwelaert, „Wij sturen toch troepen naar Afghanistan?“, in: Knack 04/02/2009, p.26-27

 

Volgens André Gantman, voorzitter van de Joodse organisatie B’nai Brith, jurist en gewezen VLD-schepen van de stad Antwerpen, steekt het antisemitisme andermaal en zonder schroom de kop op.

(p.26)

Want na de Tweede Wereldoorlog waren de Joden er vrij gerust op. 'Na de shoah moest het antisemitisme wel onderdrukt worden, dat kon niet anders.'

Daarin kwam verandering na de Zesdaagse Oorlog. 'Van dan af, zo schrijft Gantman, 'werden Israël en het zionisme zodanig gedemoniseerd, dat het antisémitisme andermaal en zonder schroom de kop opstak.'

 

Gevaar voor wereldvrede

Het recente militaire optreden van de Is­raëli's in Gaza deed in Europa de polemieken heroplaaien, zoals die over de vergelijking die Vlaams minister Bert Anciaux had gemaakt tussen de vermoorde kinderen in Dendermonde en de Palestijnse kinderen die slachtoffer werden van de bombardementen op Gaza. Gantman vreest dat achter veel van die verwijten aan het adres van Israël een verdoken antisemitisme schuilt. Hij gaat daar in zijn boek Jood zijn is een avontuur uitvoerig op in.

(…) 'Wij sturen toch troepen naar Afghanistan?', zegt André Gantman. 'Belgische vliegtuigen bombarderen daar terroristen die ons, Belgen, niet rechtstreeks bedreigen, laat staan dat ze hier moordende aanslagen hebben gepleegd. Toch zijn er die niet aanvaarden dat Israël, dat dagelijks vanuit het Gazagebied met raketten werd bestookt, een einde tracht te maken aan de moordende drijverijen van het Hamasregime. Wat mij doet vermoeden dat hier iets anders, een heime-lijk antisémitisme, in het spel is. '               

(…) 'De aflevering van Man bijt hond van vorige week vrijdag, 30 januari, over de onvrede van de Joodse gemeenschap over de verklaringen van Bert Anciaux was ronduit kwetsend en bevatte alle ingrediënten die indertijd ook door Der Stürmer werden aangewend. Ik vraag me af welke de reactie zal zijn van het Centrum voor Gelijke Kansen, dat vaak afzijdig blijft in gevallen van anti­semitisme.'

Ook de vergelijking tussen de oorlog in Gaza en het beleg door de Duitsers van het getto van Warschau, die een groep prominente Engelse Joden onlangs maakte in de krant The Guardian, snijdt volgens Gantman geen bout.

'Het zou de ondertekenaars van die brief duidelijk moeten zijn dat er geen vergelijking mogelijk is tussen Gaza en het getto van War­schau. In het getto werden honderdduizenden Joden door de nazitroepen samengedreven met slechts één doel: hun totale vernietiging, 'ausrotten', in Auschwitz en Treblinka. De opstand in Warschau begon op 19 april 1943 toen de nagenoeg 60.000 overlevenden beslisten zich niet langer als vee naar de slachtbanken te laten leiden.

'Wat in Gaza gebeurde, is vreselijk. Je zult mij niet het tegendeel horen beweren. Maar Hamas heeft geen ander doel dan de vernie­tiging van Israël en het wordt daarbij geholpen door Iran en Syrie. Hamas heeft nooit geaarzeld kinderen uit te sturen als zelfmoordenaars. Ik kan me niet herinneren dat Bert Anciaux daar ooit tegen heeft geprotesteerd.

'Het gaat hier niet om een oorlog tegen het Palestijnse volk met het oog op een zuivering. De militaire campagne is een antwoord op de raketaanvallen georganiseerd door Hamas vanuit Gaza. Hamas gebruikt de eigen bevolking als schild. De vijanden van de Palestijnen in Gaza zijn niet de Israëli's, maar de top van Hamas, die veelal elders veiligheid zocht'.

 

ANDRÉ GANTMAN,

JOOD ZIJN IS EEN AVONTUUR,

PELCKMANS. 16,50 EURO.

 

22:47 Écrit par justitia & veritas | Lien permanent | Commentaires (0) |  Facebook |

Les commentaires sont fermés.